čtvrtek 12. února 2015

Jirka Ročárek: 9 dní, 5 závodů a 5 vítězství

Náročný týden začal 30.1. v pátek, vstávačka v 6 ráno, nabalit auto a hurá s tátou a Adélkou (Adelá Boudíková, pozn.) směr Oberammergau, kde pro mě všechno to závodní martyrium mělo začít. Na místo jsme dorazili odpoledne, po lehkém odpočinku  a obědě mě čekalo testování lyží a závodní mázy.Všechno testování si dělám sám, jsem pak klidnější, když to mám osobně vyzkoušené. Po deváté večer bylo vytestováno, táta se zavřel do lyžárny a už to bylo jen na něm, jak se s tím vypořádá.

Nádherné ráno, počasí jak vymalované, prašánek...to se hned člověku jde z vesela na start. Na trati jsem zjistil, že oproti ostatním soupeřům mám velice dobré lyže, a to se potvrdilo při mém nástupu, kdy jsem si na nejvyšším bodu trati vybudoval 15m náskok a z kopce mě už nikdo nedojel.V cíli z toho bylo senzační 1.místo a náskok více jak jedné minuty na Itala Bonaldiho, který jen kroutil hlavou a pořád koukal na moje střely (Fischerky):-)

Jirka dokazuje fantastickou formu od začátku sezóny: Bedřichovská 30 - 1. místo, Firemní štafeta - 1. místo, Jizerská 25 - 1. místo. Ten kluk prostě jede! Foto: Ota Mrákota

Druhý den mě nečekalo také nic lehkého, výpomoc při testu lyží a občerstvování mé přítelkyni Adéle Boudíkové při závodu Ski Classic mi mnoho sil do odpoledního závodu nepřidalo,ale oplatila mi to velice parádním 9.místem!!! Ve 13:00  už jsem stál na startu, necítil jsem se vůbec dobře a spíš to viděl na dvacet v posteli než 23km závod soupaží. Na trati to ale ovšem vypadalo jinak, už na 5. km jsem nastoupil v kopci a všem ujel, závod jsem opět vyhrál. Po tom všem jsem byl neskutečně šťastný, že to všechno dobře dopadlo.

V pondělí mě čekalo volno, ale na lyže jsem šel, volné projetí je lepší než celý den proválet. Úterý už bylo tréninkové a příprava na další závod. Středa ráno - přejezd směr Itálie Seiser Alm, kde jsem ve 20:00 odstartoval další závod na 15km klasicky. Velká konkurence italských závodníků slibovala rychlé tempo, což se hned v úvodu potvrdilo. Na krátké trati mi bylo jasné, že můj největší konkurent  bude Pavel Ondrášek a nakonec za mnou skončil o pouhých 8 vteřin na druhém místě. Únava velká, ale ještě nás čeká třešnička na dortu v podobě  Koasalaufu, na který se přejíždělo ve čtvrtek ráno. Sankt Johann, Rakousko...nádherné místo, ale moje tělo nadšení z krásné přírody nesdílelo a přemýšlel jsem, jak si co nejlépe odpočinout na další dva závody.

Trocha pózování. I bez lyží mu to jde :-).

V pátek jsem pouze vytestoval lyže - myšlenka jít lyžovat mi byla cizí, forma byla, tak to musí jít i z odpočinku. Ráno před závodem se mě ještě táta snažil přemluvit, ať nejezdím, že důležitý závod je v neděli a ať si na něj více odpočinu. Po mých slovech: "Nepřijel jsem sem odpočívat, ale závodit" už mlčel a koukal, jak mizím na start. Klasický závod na 28km soupaží mi přišel dobrý jako rozjetí před nedělní padesátkou. Při závodě jako by tělo na všechny ty závodní kilometry předtím zapomnělo a jelo jak dobře promazaný stroj. V cíli zase jako sieger, snad se s tím ostatní nějak vypořádají, že tenhle Ročárek jezdí všude a všechno pořád  vyhrává :-D

No a už je tu neděle, kdy mě po tom všem čekal nejdůležitější závod celého tohoto výletu. Na startu skejtové padesátky hustě sněžilo a trať byla přikrytá 15cm čerstvého sněhu. Před celou masou lidí jel jen jeden skútr s 2m širokým hrablem. Po zhruba 7km jsem se dostal do první skupiny, která čítala 4 závodníky a z toho pouze jeden s červeným číslem na 50km trati, s kterým jsem spolupracoval. Na 35. km jsem měl vytipované ideální místo pro útok, kde jsem nastoupil a svému sokovi ujel. Poslední kilometry už jsem si užíval. Zlatý věnec na krku jen potvrdil, že moje forma je skvělá a já se mohl radovat z pátého vítězství!!!

Malý TIP na konec: Na laufy, které se jedou za teploty nižší než -5°C používá Jirka prádlo Craft Warm. Podle jeho slov: "...když se jede jen soupaž a nešoupu nohama, tak potřebuju teplé prádlo..."

Důkaz!


Žádné komentáře:

Okomentovat