úterý 5. ledna 2016

Potřebujeme se sklouznout. Tak poletíme do Číny!

Čína, Changchun od Adély Boudíkové; 1.1.2016:
Posíláme pozdravy z čínského Changchunu do Čech.



Bohužel Jirka Ročárek nesnáší dobře létání, tak musel zvolit s Pavlem Ondráškem náhradní plán na trénování - italský GseiserTal.
Po dlouhých bojích na čínské ambasádě v Praze jsme vyrazili s Petrem Novákem do Číny. Také je tu Dan Máka s dvěma kamarády, který absolvuje, na rozdíl od nás, celou Tour of China a zrovna teď bojuje asi 350km od nás v prvním sprintové závodě o nějaký pěkný výsledek.


Předevčírem jsme se po náročné cestě s dvěma přestupy v Istanbulu a Pekingu dostali na místo. Jsme ubytováni v krásném hotelu s pěti hvězdičkami a je o nás královsky postaráno. Číňané jsou velmi ochotní a pracovití a ve všem vám rádi pomohou, když vám rozumí.
Sedmihodinový časový posun je celkem náročný, ale už jsem si trochu zvykla. Hůř se zvyká na místní smog. Bydlíme na kraji městečka, které má 8 milionů obyvatel, takže skoro tolik, co naše celá republika. Asi není jednoduché vyrábět v čínských fabrikách věci pro celý svět a zároveň žít v čistém prostředí. Není tedy divu, že se tu nedá dýchat. Hotely jsou klimatizované, ale stejně je cítit smog, a to i na lyžařských tratích, které jsou v národním parku za městem.
Zatím mají pořadatelé připravených 7,5 km tratí na umělém sněhu, ale dalších 18 km čeká pouze na úpravu rolbou. V neděli absolvujeme sprint bruslením a v neděli nás čeká hlavní závod na 50 km.
Úžasné jsou sochy ze sněhu umístěné právě v národním parku. Dokonce existuje na některých místních univerzitách obor, který vás tomuto řemeslu vyučí.


Dnes jsme tu potkali také další dva krajany, kteří žijí v Kanadě - Kamilu Bořutovou a Tomáše Čáslavského a další manželé ze Švédska, avšak původem Češi mají přijet dnes, současně s pěti amatérskými českými závodníky. Takže Češi se tu rozhodně neztratí :-)


Petr vyhrál, já byla druhá, Dan Máka pátý (v první etapě byl 2., v druhé 3.) a celkově je v Tour de China na druhém místě ;-) Výsledky zde.

4.1.2016
Zítra v noci se už vracíme, moc jsme toho z Číny neviděli, bohužel. :( Přece jen se snažíme trochu soustředit na závody... Ale jinak teda smog tady je hrozný, fakt strašný! Dva dny zpátky tu měřili hodnotu smogu a ukázalo jim to maximum, co ten měřák je schopný změřit. Takže to mohlo být i daleko víc...a v národním parku to je lepší, ale taky děs :-(



Žádné komentáře:

Okomentovat