pondělí 4. srpna 2014

Ten závod je opravdový život



Jarda Jisl: CRAFT 1000 Miles Adventure Czech – Slovak 2014
-můj vrchol letošní koloběžkové sezony   
-extrémní závod bez zabezpečení, dlouhý 1650 km, s převýšením cca 40.000 metrů ( 5x na Mt. Everest ) start v Hranicích u Aše s cílem v nejvýchodnější vesnici na Slovensku – Nové Sedlici, vedený terénem našich a slovenských hor  

   Craft 1000 miles je závod, který Vás buď posune v životě o patro výš a nebo srazí do podpalubí a donutí si to zopakovat. Letos mi došlo, že zkušenosti z loňského ročníku jsou super, ale nic neznamenají … Materiál vyladíte (s neocenitelnou pomocí p. Mirka Tomeše ), víte co si máte vzít s sebou, co bylo loni navíc, kolik kilometrů jste schopen denně zhruba ujet …. Ale každý další ročník je jiný, přinese něco nového, jenom ta každodenní dřina a utrpení zůstává. Je to závod, kde za jeden den prožijete příběhy, které v běžném životě plynou týdny. Když se vrátíte, chcete to všechno vyprávět, ale je to přehršel zážitků, které když nezažijete, nepochopíte. Ten závod je opravdový život.

Letošní ročník jsem zahájil ve velkém stylu a denní dávku kilometrů  posunul k metě 150 km. V první čtvrtině závodu jsem se pohyboval kolem 40.místa mezi 120 startujícími, kde drtivá většina jsou bajkeři. Jak se ukázalo později byl to moc ostrý start, v levé noze se vytvořil zánět ve svalu a na řadu přišly tejpy, které problém zmírnily. Ale 1000 kilometrů do cíle znamenalo každodenní boj sama se sebou. Zvažoval jsem každý den, jestli pokračovat a nebo sklonit hlavu a vrátit se domů. Velkou podporou byly přicházející esemesky od lidí, kteří mi fandili a podporovali mě.  Každý den jsme po telefonu s mojí spolusouputnicí z Horské výzvy řešili moje strasti na trati.  Její návštěva v Krkonoších a společná snídaně v místní pekárně byla dostatečnou motivací pokračovat. Postupoval jsem den po dni. Někdy s pocitem že ještě hodinu pojedu, jindy že budu zatím jen tlačit, musí se to přece zlepšit.

V polovině závodu, kde část startovního pole končí, buď plánovaně a nebo třeba vidí, že jejich dovolená je na tento závod krátká, jsem si otevřel „ ordinaci“ a ošetřil (zatejpoval) desítku soupeřů s myšlenkou, že mě asi porazí, ale o to je větší motivace s nimi bojovat.


Druhá polovina závodu ukázala, jak je příroda silná a „ otec závodu“ Honza Kopka bezcitný. Lesní polomy na Slovensku znamenaly rozježděné louky a lesní cesty od těžařů. Vytrvalý déšť z nich udělal ledové bahenní lázně, kdy i ve dvaceti stupních se mnou lomcovala zimnice a tělo bylo na hraně možností. V tu chvíli si člověk musí sednout, uklidnit se a dokola si opakovat, že cíl tohoto závodu je DOJET. Krása slovenských hor mi opět vlila sílu do žil. Slovenské brody přes řeky ji vzápětí zase sebraly, protože ledová voda zanícené noze kupodivu nepřidala.


Poslední desítky kilometrů jsou nejdelší, najednou jako by se všechno strašně dlouho táhlo a hodina trvá věčnost.
Když jsem vjel do cíle, nevěděl jsem jestli se radovat nebo brečet. Byl to nejtěžší závod mého života, otázkou zůstává jestli mám stále dostatek chuti , odvahy a v
neposlední řadě šílenství se do toho ještě někdy pustit. Sen jsem si splnil – jsem první kdo na koloběžce dokončil závod Craft 1000 miles z východu na západ i ze západu na východ. Ale mohl bych být první na kolobce, kdo jel třikrát, desetkrát...
Craft 1000 Miles: Jarda Jisl - 40. místo, čas 14 dní 16 hodin 55 minut a nový traťový rekord!


Příští akce je další díl seriálu Rock Point Horská výzva s Maruškou Jiřičkovou, tentokrát z Krkonoš, kde nám stojí v cestě vrchol Sněžky - doufáme, že zlatý :-)


A ještě seznam videí na YouTube, kde je letošních 1000 mil zachyceno:



Žádné komentáře:

Okomentovat