úterý 26. července 2016

Jizerský Ultratrail by Maru

JUT je závod, na který jsem si brousila zuby už vloni, ale absolvovat se mi ho podařilo až letos. Třetí ročník sliboval to nejlepší ze dvou předchozích variant a přestože nemůžu porovnávat, troufám si říct, že ta trasa nemá chybu.

Zázemí startu i cíle je v Josefově Dole pod sjezdovkou Lucifer. Start je už v 7 hodin ráno, budík mám nařízený na pátou, ale probouzí mě špatný pocit. Otevírám oči a první co mě napadne, že dneska to bude průser. Posnídám ovoce s jogurtem, vařím si hořký čaj do camelbagu a naposled kontroluju výbavu sbalenou předchozího večera. Skáču do auta, času mám po ránu jako vždycky málo.
Když dorážím do Josefáče, už se to tu hemží závodníky. Je pěkná kosa, teploměr ukazuje 8 st., ale zpod mlhy se klube sluníčko. Dozvídám se, že přes Kamenici se brodit nebudeme, protože po uplynulých deštích je tam vody po pás. Trasa je tak na poslední chvíli v tomhle úseku pozměněna na bezpečnější variantu a oběhnutí znamená něco málo kiláčků navíc.
Moje největší předzávodní dilema bylo, zda to běžet s holemi nebo bez a tak se nechám zviklat, že prý to zvládnu bez nich. Začínáme výběhem místní sjezdovky a já najednou pochybuju, že to byl dobrý nápad. Iveta Fořtová mi hned ukazuje záda. Já se snažím zachovat chladnou hlavu a tak jí prostě rychle jdu a nehledím kolem. Na rovině mám Ivetu na dohled a při seběhu ji dotahuju.
Po úvodní sjezdovce následuje výstup na Tanvaldský Špičák a seběh Mariánských schodů. Napadá mě, že jsem tyhle schody šla vždycky jen odspoda nahoru. S Ivet běžíme víceméně spolu, máme se na dohled a já cítím, že na tu bídu ráno, se mi běží fakt skvěle.
Když dobíháme na Jizerku – druhou občerstvovačku, máme v nohách 28 km a je tam zima. Moje prsty na rukách se odbarvily do bílozelena a vůbec je necítím. Jsem na to zvyklá, mám to často. Z Jizerky vybíhám o chvilku dřív než Ivet a to je naposled, co se vidíme. Vůbec nevím, co se děje za mnou a tak se snažím držet dosavadní tempo, …zatím mi to prochází. Na Smědavě mě čeká krásné přivítání, kromě veselých dobrovolníků taky moji rodiče. Jenže není čas, Ivet se objeví každou chvíli a kdoví, jak dlouho mi to tak pěkně poběží. Loučím se a běžím dál. Konečně se začíná oteplovat a na Poledních kamenech už svítí sluníčko.
Frýdlantské cimbuří je nejen nejkrásnější část celé trasy, ale taky jsou tu zhruba 4 km neznačené trati. Organizátoři na to místo upozorňovali – žádný mlíko, orientace pouze podle turistických značek. Hmm, tak to jsem v háji – hledám to mlíko. Vracím se kus zpátky, pořád žádný mlíko. Dobíhá mě parta kluků, evidentně to tam znají a říkají, že je to ten neznačený úsek. Jo táák, nacházím „žlutou“ a běžím dál před klukama, oni za mnou a vyvedu je až na vyhlídku. (ta žlutá tam ale fakt byla ). Až do Hejnic se proto bezpečně zařazuju za ně a užívám si ty technické seběhy.

V Hejnicích už máme téměř 50 km a na nohách je to dost znát. U kostela je občerstvovačka a svatba. Ti svatebčani divně koukali a není to úplně jednoduchý mezi nima prokličkovat, když se hýbou . Tady taky dostávám první echo o tom, že Ivet není vůbec dobře a že to možná zabalí.
Z Hejnic se pouštím do nekonečného stoupání přes Ořešník a Velký Štolpich. Moc mi to nejde a moje myšlenky se stočí k těm palačinkám, co mají na občerstvovačkách. Kolik jich asi museli udělat? Kolik jich na to bylo a kolik času s tím museli strávit? No já bych u toho rozhodně stát nechtěla, to radši běžet ten JUT . Z palačinek mě probere až aplaus na Hřebínku. Koukám co se děje, u stánku všichni přítomní tleskají a volají, že jsem první holka. Fakt? Doplňuju vodu a mastím to dál.
Na Bedřichově mi hodinky ukazují 69 km a dozvídám se, že Ivet odstoupila. Zdravotní problémy jí nedovolily pokračovat. Dokonce je za mnou docela velká díra a tak si konečně dopřávám tu palačinku. Chutná božsky.
Vydávám se vstříc posledním šesti kilometrům směr Královka a Josefáč. Běžím už v klidu, nic mě nehoní. Přemýšlím, jestli se poběží po té asfaltce, ale za Prezidentskou chatou už mě mlíko navádí do lesa a já i na místech, kde to celkem dobře znám zjišťuju, že je tu vlastně krásná lesní pěšina, která mě vede až do cíle.

Cíl – jak ten oblouk najednou vypadá líp, než ráno. Čeká mě strašně milé přivítání, lidi tleskají a naproti mi jde i kamarád Roman Košťák – absolutní vítěz mužské kategorie. Jsem dojatá a přistihuju se, jak zadržuju slzy.

75 km s téměř 3000m převýšením jsem zvládla v čase 8 hodin a 58 minut a doběhla si tak pro první místo v ženské kategorii.

Pořád nevím jak je to s těma palačinkama .

¨

Fotky byly použity s laskavým svolením autora a organizátora v jedné osobě – Zdeňka Bezdíčka. Díky moc.

Žádné komentáře:

Okomentovat