čtvrtek 19. června 2014

Rock Point Horská výzva 2014 - Krušné hory

Jarda Jisl:

Moje rozhodnutí běžet Horskou výzvu padlo už dávno. Krušné hory jsem vyhodnotil nejblíž a termín, vzhledem k blížícímu se závodu Craft 1000 miles -14.6.2014,vyhovoval naprosto super.

Domluva s partnerkou je krásná ukázka toho, jak by člověk měl přistupovat k závodům a brát je opravdu jako VÝZVU. Ve čtvrtek před závodem, když jsem ji velmi zhruba vylíčil, jak závod vypadá a zjistil, že teprve před týdnem běžela svůj první závod v životě a vyhrála!, se chvilku zamyslela a odpověděla ...“ tak já to zkusím“ … statečná holka!

U mě proběhly přípravy na tak těžký závod „ideálně“. V pátek jsem od rána až do půl sedmé večer pracoval, potom rychle naházel věci do auta, následně vyzvednul Marušku a hurá směr Boží dar, (počítám hoďku před půlnocí tam budeme...pátek třináctého a úplněk … no to bude všechno v pohodě :-)
Maruška, řekl bych, pojmula přípravu na závod zodpovědněji, oblečení bylo jasné – nové oblečky od  Craftu, modrá barva schválená … čaj na snídani v termosce, pomazánka, chlebík, vafle, tablety a gely na závod od Enervitu…. 100%.
Ještě na poslední chvíli v pátek zařizovala ubytování ...výsledek = penzion cca 10 metrů od startu… k tomu není co dodat!

Cíle do závodu pro mě byly jasné. Dostat partnerku do cíle, otestovat vybavení od Craftu a urvat slušný výsledek …. zní to jednoduše, ale jak se ukázalo,  život běží trochu jinak než si naplánujeme.



Po lehké snídani a registraci pomalu přicházela nervozita. Je to přece jenom 37 km a v cestě stojí Klínovec (pamatuji si ho z loňského závodu 1000 miles, kdy jsem se přes něj drápal v noci).
Na startu cca 100 dvojic, to množství nás překvapilo, ale aspoň bylo jasné, že poslední nebudeme.
Start! ...místo, kde se začínají měnit cíle závodu :-)
Chtěl jsem taky otestovat běžecký batoh od Inovejtu, zátěž odhaduji na 6 kilogramů a to je dost. Asi by mě nemělo překvapit, že jeden z kotníků bolí už cca od 5. kilometru, ale Marušce to říkat nebudu, má jistě svých problémů dost.
Asi po 10 kilometrech jsem to už nevydržel a zeptal se Marušky, jestli sleduje běžecký pár přímo před námi, a že jsou v naši kategorii nejspíš první a vidím to jako „problém“, tedy příjemný problém. Do té doby jsem měl v hlavě myšlenku, že běžíme dobře a na bednu by to mohlo stačit … naše soupeře jsme ale záhy předběhli a po dvou hodinách běhu, kdy mi Maruška oznámila, že nikdy delší čas v kuse neběžela a při tom byla pořád čerstvá, vedeme závod! Ten pocit Vám dává křídla. Cestou jsme ještě stihli potěšit jeden mužský pár, co jsme předbíhali s poznámkou o krásném běžeckém výletě a pěkném počasí :-) . Kdyby byli mohli, možná by nám i ublížili :-)
Věděl jsem, že pokud se dostaneme na Klínovec na prvním místě, nemělo by nás už nic zastavit na cestě za teď už vysněným zlatem,... jak jsem se mýlil.
Poslední tři kilometry na Klínovec byly brutální. Místo cesty, koryto vymleté proudem vody a kopec, který se snad nedal ani běžet. … Bál jsem se jich (po včerejším pracovním dni, třech hodinách řízení v autě a ten těžký batoh na zádech), a taky přišly...KŘEČE.
Snažil jsem se popoběhnout, ale kdo je někdy dostal, ví, o čem mluvím. Do cíle kousek, máme info, že za námi žádný smíšený pár široko daleko není. Bohužel to nebyla pravda, na Klínovci jsem zkusil hrst soli, ale bylo mi jasné, že nezabere hned. Čtyři kilometry před cílem, po třech a půl hodinách boje, jsme se ocitli bez zlata, předběhla nás jedna smíšená dvojice.  Pocity? … jako když dítěti vezmou hračky …na začátku byl cíl jenom doběhnout, ale v tuhle chvíli je to pravěk ….. naštěstí sůl už zabírá a dá se pomalu popobíhat. 
Do cíle jsme se ztrátou tří minut doběhli na skvělém druhém místě v kategorii žena-muž, v čase 3 hodiny 53 minut 29 vteřin, na celkově 15. místě, ze 130 dvojic  a oba dva šťastni.
Krásný závod, nové zkušenosti a jasná myšlenka … v srpnu je další díl Horské výzvy v Krkonoších a na cestě Sněžka :-)



Testování a přípravy před nejtěžším závodem roku Craft 1000 miles Adventure jsou pomalu u konce. Už z loňska mám jasno, že krátké elasťáky Craft Run Active Fitness  jsou jistotou a ani tady na Božím Daru mě nezklamaly. Překvapilo mě tričko z nové kolekce Seamlees, opravdu chladí a nominace do závodu si zaslouží také. Kompresní podkolenky Craft Body Control používám už od loňska a je to jistota, v loňském roce jsem v nich absolvoval celý závod Craft 1000 miles Adventures.

To je pro dnešek vše a příště už reportáž z extrémního závodu Craft 1000 miles Adventures 2014, který můžete také sledovat živě na stránkách www.1000miles.cz

Ještě video z tohoto dílu Horské výzvy:



1 komentář: