pátek 17. dubna 2015

Rock Point Horská výzva Jeseníky 2015: Každý nováček chce být hvězdou

Reportáž z běžeckého závodu Rock Point Horská výzva od Jardy Jisla a Marušky Jiřičkové:

V loňském roce jsme si vyzkoušeli závody dvojic Horská výzva a oba nás tento model zaujal – bojovat ve dvojici = mít jistotu a motivaci na každém kroku. Zakončili jsme rok 2014, rok druhých míst s myšlenkou, že je na čase posunout hranici svých možností zase o kousek dál :-).
Trénink na sněhu hodně bolel, ale pokud před sebou máte vidinu 64 km závodu přes vrcholky Jeseníků a určitě po sněhu, ve tmě a zimě, trénuje se s větší motivací! Čím blíž byl závod, zvětšovala se i nervozita – zvládneme tak dlouhý závod? Kdo jsou naši soupeři a co nám může v boji o nejlepší výsledek pomoci?
Sbírali jsme informace po internetu i od ostřílených matadorů – díky Vláďo. A využili i šikovnosti dobrých duší – díky Evo!
Těsně před odjezdem jsme ještě navštívili bedřichovský IG sport a pro klid duše pořídili další kousky funkčního oblečení od Craftu a snad s předtuchou věcí nadcházejících, pokoukali po nových závodních botách RACE ULTRA od Inov-8 :-).
Předzávodní příprava tradičně trochu pokulhávala a ponaučeni až příliš hektickým odjezdem padl slib pro příští akci – v den závodu se do práce prostě nejde :-).
Hodina „H“ je tu, není čas propadat panice. Na startu jdeme dopředu, rady zkušenějších jsou jasné,  ...“kdo nebude vepředu, zlato nepotká „ …
Tempo po startu je pekelné, ale daří se nám držet se za vedoucí skupinou. Víme, že prvních 10 kilometrů je kopec, potom snad trochu odpočinem. Realita je ještě horší, kopec je brutální a ještě k tomu občas běžíme v rozbahněném potoce z tajícího sněhu. Nahoře na hřebenu je jen úzká vyšlapaná cestička, takže co jsme urvali na startovním poli, tam jsme. Snad se to roztrhá, hlavně musíme být u toho, to je jasné!
Seběh na Ramzovou už začíná nastavovat síto závodníkům. Pod sjezdovkou nás čeká občerstvovačka, což je dobrá zpráva – doteď jsme málo pili i jedli. Ale to nebyl jediný problém. Za občerstvovačkou následujeme běžce před námi a bohužel je to špatný směr! Stádový efekt, všeobecná panika a všichni se vracejí zpět. Tady opouštíme první pozici v kategorii mix. Pracovně soupeřící dvojici říkáme „ta se žlutým batohem“ :-).
Kopec nahoru z Ramzové znamená zpět na hřeben (cca 400 výškových metrů ). V tomhle úseku nutím Marušku, aby se zavěsila na gumu. Vzpomínám na 24-hodinovku na Lysé hoře a jdu naplno, je mi jasné, že do cíle daleko a za tenhle kopec zaplatím. Občasný nástup křečí jde naštěstí vyřešit větší prací holí, které nohám uleví. 
Za zhruba tři, čtyři kilometry přichází krize, zařadím se za Marušku, zabořím oči do sněhu a tupě držím tempo. Tady potkáme v protisměru některé soupeře, kteří mají Ramzovou ještě před sebou, je mi jich upřímně líto. Doběhli jsme „žlutý batoh“ a nastolili ticho jak na ponorce. Běžíme za soupeři asi dva kilometry a vrtá mi hlavou co dál. Maruška to vyřeší v místech, kde je cestička širší, soupeřku prostě předběhne a nasadí k trháku, já se zařadím těsně za ni a doufám, že si jí soupeřka nevšimla. Běh je čím dál větší utrpení. Do cesty se nám postavily sjezdovky se zmrzlým manžestrem a jsme šťastni, že máme boty s hřeby od INOV-8. Sjezdovka je jedno velké kluziště, vidíme několik soupeřů, jak ve stoje mizí dolů ve tmě – měli hladké běžecké boty. Další lezou po čtyřech a snaží se dostat bez újmy na druhou stranu. Je to jak z grotesky.
Svítání na Pradědu je krása. Letmým odhadem zjišťuji odstup od soupeřů cca 19 minut. Do konce ještě 19 kilometrů, náskok se zdá velký, ale tenhle závod je nepředvídatelný. Hřebenovka přes Vysokou holi je nekonečná, běh už víc připomíná potácení se a boj o holý život. Pro změnu přišla pasáž traverzem sněhovým svahem, chybný krok by znamenal pád do údolí.
Poslední stoupání na Dlouhé stráně znám z 1000 mil, jestli to udržíme až pod nádrž, zlato je naše!  
4 km před cílem způsobil pohled za nás malou paniku.  Zjištění, že ve skupince, cca 400 metrů za námi je moc lidí a mezi nimi možná i žena, nás nutí po 60 km ve sněhu a 9 hodinách běhu, sprintovat. Po mobilizaci zbytku všech sil předbíháme dvě dvojice chlapů a v opojném stavu dobíháme pod vítězný oblouk.

Ahoooj! :-)

Po takovém závěru je pocit v cíli nepopsatelný – radost z výkonu a získaného prvního místa přebila únavu i bolest! Maruška je první žena v cíli a pro ni bonus – rozhovor pro Českou televizi :-).

1. místo v kategorii MIX ( žena- muž)
10. místo celkově z cca 200 dvojic
čas 9hodin 38 minut (34 minut od celkově 3. místa)

Díky pro: 
- Craft
- Inov-8
- VAVRYS - IG sport Bedřichov

Žádné komentáře:

Okomentovat