úterý 20. března 2018

Recenze bot CRAFT V175 Lite

V jednoduchosti je síla, aspoň takhle mě v minulosti inspiroval pan Tomáš Baťa při přemýšlení a modelování prvních skic novým modelů obuvi. Stejnou filosofii zvolil také tým designérů v Craftu při návrhu historicky první běžecké boty ze své produkce. Snoubí se zde typicky skandinávská střídmost, konzervativnost, elegance a smysl pro maximální funkčnost.
Ten požadavek vytvořit běžeckou botu z dílny Craftu přišel tak trochu náhodou. Craft dlouhodobě podporuje švédský národní XC tým a odsud poprvé zazněl požadavek na běžeckou botu. Když pak začal Craft podporovat švédský a norský atletický svaz, bylo jasno…
Charakter střídmosti a konzervativnosti už byly zmíněny a prolínají se také celým produktem. Přece jen se tu ale najde jeden primát. VIBRAM megagrip.



Craft je prvním výrobcem silniční obuvi, který přichází s touhle outdoorovou lahůdkou do silničního prostředí. Decentní, zónovaný vzorek nabízí parádní přilnavost na tvrdém povrchu od betonu, přes asfalt až po mokré kočičí hlavy. Využití této boty v trailu, třeba i lehkém, je velký kompromis.
Mezipodešev, která má v každé běžecké botě zajistit komfort, tlumení a ochranu chodidel, je zde složena ze 4 dílů.




Celkové parametry mezipodešve předurčují využití boty pro pravidelné běžce a běžkyně. Výška mezipodešve v patě je 18 mm, výška mezipodešve ve špičce pak 12 mm, odpovídající drop tedy 6 mm. Díl mezipodešve, na který je nalepena podešev má lehce tvrdší směs, která má zajistit stabilitu, má výbornou tvarovou paměť, ale nečekejte zde žádné pronační výztuhy. Na tento pak navazuje tenčí a tvarově výraznější díl mezipodešve vyrobený z lehce měkčí směsi, který navyšuje komfort a lépe splývá s tvarem chodidel. Ve střední části je polymerový klínek, který má lépe spojit tyto dva hlavní prvky mezipodešve, a výrazně tak přispívá k optimální torzní tuhosti celé mezipodešve, od jejího středu. Pod příčnou klenbou, je vložen poslední, 2 mm vysoký díl z termoplastického polyurethanu, který navyšuje komfort pod příčnou klenbou v odrazové fázi běhu. Celá konstrukce mezipodešve zůstává neutrální.






Svršek boty je napnut na středně širokém kopytě. Tvar kopyta, podle kterého je bota vyráběna, celkem věrně kopíruje současný průměrný anatomický tvar chodidel evropské populace. Sendvič nylonového ripstopu a kvalitní prodyšné podšívky nabízí výbornou materiálovou pevnost. Díky zesílení termoplastickými výztuhami podél celého obvodu přední části svršku, která ve spodní nártové části a v kotníkovém hrdlu navazuje na nebývale pevné šněrování, je docíleno výborné stabilitě svršku. Tuto stabilitu také významně podporuje externí plastový opatek. Vysoká pevnost materiálů byla zmíněna, na druhou stranu je potřeba poznamenat, že díky pevným materiálům je lehce snížena prodyšnost. Parametry prodyšnosti a pevnosti svrškového materiálu jsou bohužel na opačných stranách osy.






Vnitřní lůžko paty boty je nebývale polstrováno. Balzám na paty, papučky, prostě jeden z prvních, okamžitě viditelných benefitů této boty. Fixace kotníku v botě je vyřešena vystřihnutím a prodloužením posledních dírky šněrování, které tak tvoří jakýsi „zámek“, který velmi citlivě, ale stabilně ukotví nárt v botě a přitom zůstává plně zachována hybnost kotníku. Při zašněrování boty pak leží smyčka na tomto „zámku“ a suk zašněrované boty natlačí na nárt. Komfortu zde pochopitelně přispívá také celkem masivní konstrukce jazyka.







Komu je tato bota určena? Sám Craft vytváří nějakou obecnou kategorii „pravidelný běžec/běžkyně, neutrální došlap, váha 60-85 kg, silnice, objem do půlmaratonu. Po reálných zkušenostech můžu konstatovat, že tohle zařazení +- odpovídá. Kdo zná funkčnost Craftu v kategorii prádlo, běžecké, cyklistické a běžkařské oblečení, bude příjemně překvapen také funkčností běžecké boty. Udržení této mantry bylo také cílem. V podstatě jedinou zásadní výtku, kterou je důležité zmínit je parametr nižší prodyšnosti.

Celkové hodnocení



Hodnotící kritéria
    1 základ
    2 kompromisní řešení
    3 neurazí/nenadchne
    4 výborné
    5 bezkonkurenční

A video na závěr...


Žádné komentáře:

Okomentovat